понеделник, 10 април 2023 г.

Канела


Защо е хубаво да добавяме по лъжичка Канела в млякото ,кафето или просто да разбъркаме мед с Канела :

Канелата е подправка, която може да има полезни ефекти върху здравето, когато се консумира в умерени количества. Ето някои от най-известните ползи за здравето, свързани с консумацията на канела:

Канелата е известна със своите антибактериални и анти-инфламаторни свойства, които могат да помогнат при борбата с различни видове инфекции и запаления в организма, включително и в червата. Освен това, канелата може да стимулира перисталтиката на червата, което улеснява процеса на храносмилане и преминаване на храната през червата. Засилването на перисталтиката на червата помага при борбата с големият корем, отстранява чувството за тежест и намалява газовете.При редовна консумация на Канела, обема на корема намалява.

Канелата съдържа етерични масла, които са богати на кумарини, синамалдехид и други съставки, които могат да имат положителен ефект върху здравето на червата. Тези съставки могат да помогнат за намаляване на възпаленията и раздразненията в червата, както и за борбата с различни видове инфекции и паразити.

Регулира нивата на захар в кръвта: Канелата може да помогне за регулиране на нивата на глюкоза в кръвта, като повиши чувствителността на клетките към инсулина.

Подобрява холестерола: Консумацията на канела може да намали нивата на лошия холестерол (LDL) в кръвта, като същевременно подобрява нивата на добрия холестерол (HDL).

Бори се с инфекции и запаления: Канелата съдържа антибактериални и антиинфламаторни съставки, които могат да помогнат при борбата с инфекции и запаления в организма.

Подобрява мозъчната функция: Изследванията показват, че канелата може да подобри паметта и когнитивните способности на човека.

Подпомага диетата: Канелата може да подпомогне процеса на отслабване, като намалява апетита и регулира нивата на захар в кръвта.

Подобрява сърдечно-съдовата функция: Консумацията на канела може да помогне за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, като намалява нивата на захар и холестерол в кръвта.

Важно е да се има предвид, че консумацията на канела не е подходяща за всички хора, особено за тези, които имат алергия към подправката.