Пилешко филе -рецепти

Пилешко соте

 Необходими продукти:

500 грама пилешко филе, нарязано на тънки филийки

1 голяма морков, нарязан на тънки ленти

1 червена чушка, нарязана на ситно

1 жълта чушка, нарязана на ситно

1 глава лук, нарязана на фино

2 скилидки чесън, нарязани или настъргани

2 супени лъжици зехтин

2 супени лъжици соев сос

2 супени лъжици сухо бяло вино

Сол на вкус

Прясно смлян черен пипер

Няколко стръка пресен копър или магданоз, нарязани на ситно за сервиране

Инструкции:

Загрейте зехтин в голяма тиган на средна висока температура. Добавете нарязания лук и гответе, докато стане мек и прозрачен.

Добавете нарязаните чушки и морков в тигана. Гответе около 5 минути, докато зеленчуците омекнат, но запазят хрупкавостта си.

Преместете зеленчуците настрана в тигана и добавете пилешкото филе. Гответе го за около 5-7 минути, докато пилето стане златисто и напълно изпържено.

Добавете чесъна, соевия сос и сухото бяло вино към тигана. Посолете и поръсете с черен пипер на вкус. Започнете да разбърквате, за да смесите всички съставки добре и да ги приготвите заедно още няколко минути.

Пилето трябва да е нежно и без розов цвят в средата. Ако е необходимо, продължете да го готвите за още няколко минути.

Поднесете пилешкото соте със зеленчуци веднага, гарнирано с нарязания копър или магданоз. Можете да го сервирате с картофено пюре или сварен ориз .


Пилешко филе със зеленчуци на фурна

Необходими продукти:

4 пилешки филета

2 глави броколи

2 моркова

1 червена чушка

1 зелена чушка

4-5 скилидки чесън

2 с.л. зехтин

сол на вкус

черен пипер на вкус

1 ч.л. смлени кориандрови семена

1 ч.л. смлени кимионови семена

Процедура:

Загрейте фурната до 200 градуса.

Нарежете пилешкото филе на парчета. Нарежете броколите на розетки, морковите на дискове, и чушките на ленти. Наситно нарежете чесъна.

Разпределете пилешкото и зеленчуците в голяма тава за печене. Поръсете със зехтина, солта, пипера и смлените семена. Разбъркайте добре.

Печете в предварително загрятата фурна около 20-25 минути, или докато пилешкото е готово и зеленчуците  омекнат.


Руска салата с пилешко филе 

Необходими продукти:

4 средни картофа

3 моркова

200 гр. консервирана грах

4 яйца

200 гр. кисели краставички

1 глава лук

200 гр. Пилешко филе 

200 гр. майонеза

сол на вкус

Процедура:


Варете картофите, морковите и яйцата до готовност. След като изтинат ги обелете .

Нарежете картофите, морковите, яйцата, киселите краставички, лука и пилешкото филе на малки кубчета.

Смесете всички нарязани съставки в голяма купа, добавете граха и сол на вкус.

Добавете майонезата и разбъркайте добре, докато всички съставки се овкусят добре

Оставете салатата в хладилника за поне час преди да я поднесете.


Пилешко филе със сос от сметана и гъби:


Необходими продукти :

- 4 пилешки филета

- 200 грама гъби ( шампиньони или други по ваш избор), нарязани на тънки филийки

- 1 голяма глава лук, нарязана на ситно

- 2 супени лъжици зехтин или масло

- 200 мл сметана за готвене

- 1 супена лъжица брашно

- 1/2 чаена лъжичка сол

- 1/2 чаена лъжичка черен пипер

- 1/2 чаена лъжичка сушен риган

- 1/2 чаена лъжичка сушен магданоз


Начин на приготвяне:

1. Загрейте зехтина или маслото в голяма тиган на средна висока температура.

2. Добавете лука и гъбите в тигана и ги задушете за около 5 минути, докато се омекнат.

3. Преместете гъбите и лука в страни и в същия тиган добавете пилешките филета. Гответе ги за около 6-7 минути от всяка страна, докато станат златисти и се запекат добре. Извадете ги от тигана и задръжте настрана.

4. В същия тиган добавете брашното и го запържете за около минута, за да се разтвори и да стане леко златисто.

5. Прибавете сметаната за готвене към брашното и разбъркайте добре, за да се получи гладък сос.

6. Върнете гъбите и лука обратно в тигана със соса. Прибавете солта, черния пипер, ригана и магданоза. Оставете да ври на ниска температура за около 5 минути, за да се смекчат вкусовете.

7. Сервирайте пилешкото филе със соса от гъби и сметана, заливайки върху филетата.


 Пилешко филе- пържоли

 За натрупване на мускулна маса:

Необходими продукти:

- 500 грама пилешко филе, нарязано на парчета

- 2 супени лъжици зехтин

- 2 скилидки чесън, пресован

- 1 чаена лъжичка сол

- 1/2 чаена лъжичка черен пипер

- 1 чаена лъжичка сух риган

- 1 чаена лъжичка сух босилек


Начин на приготвяне:

1. В голяма купа смесете зехтин, чесън, сол, черен пипер, риган и босилек. 

2. Добавете пилешкото филе в купата и го овалете добре в сместа, за да го покриете от всички страни. 

3. Покрийте купата с пластмасово фолио и оставете месото да почива в хладилника за около 30 минути, за да се задействат ароматите.

4. Загрейте грил тиган или грил плоча на средна топлина. 

5. Подредете парчетата пилешко филе върху грила и ги печете за около 6-8 минути на всяка страна, докато станат златисти и се приготвят до краят. Времето на готвене може да варира в зависимост от дебелината на филенцата.

6. Когато филетата са готови, извадете ги от грила и ги оставете да почиват за няколко минути, преди да ги сервирате.

7. Поднесете пилешкото филе с гарнитура от ваш избор, като пълнозърнест ориз, печен картоф или салата.

Тази рецепта предлага лесен начин за приготвяне на пилешко филе, богато на протеини и много вкусно. Редовната консумация на такава храна, в комбинация с подходящ тренировъчен режим, може да помогне за изграждането на мускулна маса.






Пиле с макарони


Необходими продукти:
- 4 пилешки гърди, нарязани на кубчета
- 250 грама макарони 
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 голяма глава лук, нарязана на фино
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 1 чаша гъби , нарязани на филийки 
- 1 чаена лъжичка сушен риган
- 1/2 чаена лъжичка сушен босилек
- 1/2 чаша течна сметана
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
- Свеж копър или магданоз за гарниране (по избор)

Начин на приготвяне:
1. Сварете макароните според инструкциите на опаковката до готовност. Изцедете и оставете настрана.
2. В голяма тиган разгрейте зехтинът на средна висока температура.
3. Добавете нарязаната на фино глава лук и пресния чесън и ги задушете за около 2-3 минути, докато станат меки и ароматни.
4. Добавете нарязаните гъби в тигана и ги гответе за около 5 минути, докато изпуснат влага и омекнат.
5. Добавете нарязаните на кубчета пилешки гърди и ги пържете за около 8-10 минути, докато се запекат и станат златисти.
6. Прибавете сушения риган, сушения босилек, солта и черния пипер. Разбъркайте добре, за да се смесят подправките.
7. Намалете температурата на тигана и добавете течната сметана. Продължете да готвите за около 2-3 минути, докато сосът се загъсти леко.
8. Добавете варените макарони към тигана и разбъркайте добре, за да се смесят със соса и пилешкото месо.