понеделник, 10 април 2023 г.

Коркума

 


Коркумата е подправка, която се използва в традиционната индийска кухня и има много полезни свойства за здравето. Ето някои от тях:

Има силни антиоксидантни свойства: Коркумата е богата на куркумин - съединение, което е мощен антиоксидант. Това може да помогне за борбата със свободните радикали, които могат да повредят клетките и да доведат до различни заболявания.

Подпомага здравето на сърцето: Коркуминът може да подпомогне здравето на сърцето, като намали възпаленията в организма, които могат да доведат до заболявания на сърцето. Той може също да подобри нивата на холестерола и триглицеридите в кръвта.

Има антиинфламаторни свойства: Коркуминът има мощни антиинфламаторни свойства, които могат да помогнат при редица заболявания, свързани с възпаления, като артрит, астма и хронични белодробни заболявания.

Подпомага здравето на мозъка: Коркуминът може да помогне за подобряване на паметта и когнитивните функции, като стимулира растежа на нови неврони в мозъка.

Подпомага здравето на кожата: Коркумата може да подпомогне здравето на кожата, като намали възпаленията и подпомогне здравето на клетките.

Важно е да се има предвид, че консумацията на коркума може да има някои странични ефекти, като например дразнене на стомаха.