Традиционни български ястия

 Традиционната българска кухня е известна с богатството си от вкусни и уникални ястия. Част от най-популярните традиционни български ястия може да разгледате тук


Шопска салата

 Това е символичната салата на България и се състои от пресни домати, краставици, чушки, сирене (сирене тип "сирене"), лук и магданоз. Салатата се подправя със сол, оцет и масло.


Баница със сирене 

Това е традиционно ястие, което се приготвя от много тънко разточено листи, които се намазват с разтопено масло и се редят един върху друга със смес от сирене, яйца и кисело мляко. Баницата се пече във фурна, докато стане хрупкава и златиста.


Кюфтета

 Кюфтета са пикантни сочни сплескани топки, приготвени от смляно свинско или пилешко месо, смесено с нарязан лук, чесън, магданоз и подправки. Те се оформят като топчета и се пържат или пекат във фурна.


Мусака

 Това е слоесто ястие, приготвено от нарязани на тънки филийки картофи, плънка от смляно месо (най-често телешко или свинско), доматен сос и бял сос приготвен с мляко ,яйца и брашно. Ястието се пече във фурна, докато картофите се сварят и горният слой стане златист.


 Боб чорба

Това е традиционна българска чорба, приготвена от боб, свинско месо, лук, моркови и подправки. Бобът се вари до омекване, след което се добавя смляното месо и зеленчуците. Чорбата се сервира гореща и се налива върху нарязан магданоз.


Шкембе чорба

 Това е традиционна българска чорба, която се приготвя от телешко шкембе (телешки стомах), сварено заедно със захар, оцет, чесън, червен пипер, мляко. Чорбата се сервира гореща и често се  сервира  с настърган чесън в оцет едро чили,и черен пипер . Може да се сервира също така с нарязан магданоз и  люти печени чушлета.


Сарми

Това е ястие от големи или малки зелеви листа, които се пълнят със смес от ориз, кайма (най-често свинско или пилешко), нарязан лук и подправки. Пълнените зелеви листа се оформят като рула и се варят във вода или се пекат във фурна заедно с доматен сос.


 Таратор

 Това е освежаваща лятна супа, приготвена от кисело мляко, нарязани краставици, пресен копър и чесън. Супата се подправя със сол и олио и се сервира студена. Тараторът е популярен в горещите летни месеци заради своята освежаващ и хидратиращ ефект.


Бобена салата

Това е салата, приготвена от варен боб, нарязани домати, краставици, лук, магданоз и зехтин. Салатата е популярна през лятото и се сервира студена.


 Баница със спанак

 Това е вариация на класическата баница, като вместо сирене и яйца, се използва спанак (може и кайма), нарязан на ситно и задушен с лук и подправки. След като се направи смес от спанака, тя се слага върху тънки листи от тесто и се пече във фурна.


Тези ястия представляват само малка част от богатото разнообразие на традиционната българска кухня. Всяко от тях има свои уникални вкусове и начин на приготвяне