понеделник, 10 април 2023 г.

Целина

 


Целината е богата на вода, фибри, витамини и минерали, които могат да подпомогнат здравето на организма. Ето някои от ползите от консумацията на целина:

Храносмилането: Целината може да помогне за улесняване на храносмилателния процес и да предотврати някои проблеми като запек и газове.

Намалява запека: Консумацията на целина може да помогне при запека и други диспептични симптоми, като например изпъкнала коремна киселина.

Подобрява здравето на сърцето: Целината съдържа високи нива на фолиева киселина и калий, които са важни за здравето на сърцето. Те могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола и кръвното налягане.

Подпомага здравето на костите: Целината съдържа високи нива на витамин К, който е необходим за здравето на костите. Той може да помогне за предотвратяване на остеопороза и други заболявания на костите.

Подобрява здравето на кожата: Целината може да помогне за подобряване на здравето на кожата, като подобрява циркулацията и стимулира образуването на нови клетки.



Подпомага здравето на имунната система: Целината съдържа високи нива на витамин С, който е важен за здравето на имунната система. Може  да помогне за борбата срещу инфекции и други заболявания.

Намалява възпаленията:

 Целината съдържа флавоноиди, които могат да помогнат за намаляване на възпаленията в организма.